Főoldal | Elérhetőségek | Oldaltérkép | Írjon nekünk! | Hitel

Fűtés-Hűtés

Fürdőszoba

Konyhatechnika

Építkezés

Kerülje el a szén-monoxid mérgezést!

Kerülje el a szén-monoxid mérgezést!
Mi a szén-monoxid?

A szén-monoxid (CO) mérgező gáz, ami éghető anyagok tökéletlen égetésekor keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, az emberi érzékszerveknek teljesen "láthatatlan", nem lehet felismerni, érzékelni. A szén-monoxid jelenlétére már csak a mérgezés első tüneteiből, a fejfájásból és émelygésből következtethetünk. Ha észrevesszük a figyelmeztető jeleket és nem tévesztjük össze az influenzával, elkerülhetjük a komolyabb mérgezést.


A szén-monoxid élettani hatásai


Jóval nagyobb a CO mérgezés veszélye az éjszaka folyamán, amikor képtelen vagyunk észlelni a tüneteket, vagy ha hirtelen nő meg a szén-monoxid szint és gyorsan bekövetkezik a rosszullét. A CO gáz belélegzése tulajdonképpen fulladásos halált okoz. Ugyanis megköti a vérben lévő hemoglobint, amely felelős az oxigén szállításért. Így a vér oxigénszállító képessége csökken, a szervezet lassan megfullad. Még enyhe mérgezés esetén is hosszú idő, több óra a regenerálódás ideje.


Hogyan kerülhető el a szén-monoxid mérgezés?


A szén-monoxid tökéletlen égéskor keletkezik, vagyis arról kell gondoskodni, hogy tüzelő, fűtő berendezéseink rendben működjenek. Ezek a készülékek mindennapi kényelmünket szolgálják, de mégsem szabad elfeledkezni arról, hogy veszélyforrások is lehetnek. Rendszeres karbantartással, szükség esetén a megfelelő javítással, normál működés során ezek az eszközök nem termelnek szén-monoxidot.


A szén-monoxid riasztók jelzései

Az érzékelőknek dózis szerint kell jelzést adni. Annál súlyosabb a mérgezés, minél nagyobb koncentrációjú mérgező gázt és minél hosszabb ideig szívunk be (a szén-monoxid csak lassan ürül ki a szervezetből). Ennek megfelelően a riasztás nem egy adott koncentráció küszöb átlépésekor következik be, hanem a mérgezés nagyságától függ. A készülék ezért a koncentráció mellett figyelembe veszi azt az időt is, amíg ki vagyunk téve a veszélyes gáznak. Ennek megfelelően a szabvány szerinti jelzési szintek a következők:
Riasztási szintek (dózismérés):

- 50 ppm koncentráció esetén 50-90 percen belül
- 100 ppm koncentráció esetén 10-40 percen belül
- 300 ppm koncentráció esetén 3 percen belülA szén-monoxid érzékelőkön általában találunk egy teszt-gombot, amelynek segítségével magunk ellenőrizhetjük az érzékelő helyes működését. Ezt az ellenőrzést havonta célszerű elvégezni.


A szén-monoxid érzékelők működési elve

A szén-monoxid riasztókban, általában kétféle érzékelő fajtát alkalmaznak. Az olcsóbb megoldás a félvezetővel működő érzékelő, amely nagyon érzékeny, gyors és viszonylag hosszú életű, de sajnos nagyobb fogyasztású és nem eléggé szelektív. Azaz minden egyéb dologra érzékeny (pl. füst, klóros felmosóvíz, hőmérséklet-, légnyomás-, légnedvesség változás), ezért téves riasztásokat adhat. Ezt a hátrányos tulajdonságát sok kereskedő hibásan előnnyé próbálja változtatni, mondván, hogy a készülék "univerzális", mert nem csak a szén-monoxidot érzékeli, hanem pl. a metánt és a Pb-t is.
A másik korrektebb, de drágább megoldás az elektrokémiai érzékelő, amely szelektív, kis áramfelvételű. Egyedüli hátrányos tulajdonsága az, hogy az élettartama rövidebb.


Elemes, vagy hálózati készüléket vásároljak?

Javasoljuk, hogy csakis elemes, vagy akkumulátoros készüléket vásároljon. Ha egy vihar esetén elmegy az áram, a hálózati (elektromos hálózathoz csatlakoztatott) készülék egy esetleges visszaáramlást nem fog érzékelni. Csakis az elektromos hálózattól független készülékek nyújtanak teljes biztonságot!


Az érzékelő megfelelő elhelyezése

Ezt a fűtőberendezésünk határozza meg. Ha alacsonyan van (kandalló, konvektor, szenes kályha) akkor 120 – 150 cm magasságban kell elhelyezni. Ha kazánunk, vízmelegítőnk, vagy cserépkályhánk van, akkor szemmagasságban kell felszerelni. Alapszabály azonban, hogy a menyezettől legalább 40 cm legyen a távolság, és ne tegyük ajtó, vagy ablak közelébe.


A szén-monoxid jelző élettartama

Az érzékelő élettartama 3-7 év. Ezután az egész érzékelőt ki kell cserélni. Minden érzékelőt a gyárban kalibrálnak a megfelelő riasztási szintre, ezért a tisztításon kívül egyéb karbantartást nem igényelnek.


Mit tegyünk ha jelez a CO riasztó?

A szén-monoxid riasztó jelzéseit mindig vegyük komolyan! Ha jelez a készülék, azonnal nyissunk ajtót, ablakot és hagyjuk el az épületet. Ne menjünk vissza, csak ha már nem szól a riasztó. Ugyanis az ajtón, ablakon át szellőzik az épület, és ha távozott a szén-monoxid a riasztó készülékünk elhallgat. Ilyenkor hívjunk szerelőt.

A tájékoztatás nem teljes körű, a készülék megvásárlása után mindig tanulmányozza a kapott dokumentumokat és azokban foglaltak szerint járjon el!