Főoldal | Elérhetőségek | Oldaltérkép | Írjon nekünk! | Hitel

Fűtés-Hűtés

Fürdőszoba

Konyhatechnika

Építkezés

A Purmo radiátorok világa ( hőteljesítmény, méret, hőleadás, hőfoklépcső, előremenő víz, visszatérő víz, korrekciós együttható, letölthető program)

A Purmo radiátorok világa ( hőteljesítmény, méret, hőleadás, hőfoklépcső, előremenő víz, visszatérő víz, korrekciós együttható, letölthető program)

A radiátor az egyik legfontosabb eleme a központi fűtés rendszernek, mivel közvetlenül ez továbbítja a hőt a helyiségben. Ebből következik, hogy a radiátor kiválasztása a helyiség megfelelő hőmérsékletének biztosításához a legfontosabb tényező a rendszer megtervezésekor. A Purmo kínálatában több típusú radiátor is található melyek kialakításukban, felépítésükben, méreteikben, alakjukban, s néha színekben is különböznek egymástól. A radiátorok kiválasztása nagyban függ a térbeni elhelyezkedésétől. Mindig szem előtt kell tartani a megfelelő szerelési magasságot, mely a radiátor funkcióját tekintve elengedhetetlen. A radiátor hőteljesítménye (W ) Wattban van megadva, a különböző hőmérsékleti tényezők változásával befolyásolhatjuk a radiátor hőleadását. A radiátor kiválasztása olyan formában kell történjen, hogy a hőteljesítménye nagyobb legyen, vagy legalább egyenlő az adott helyiség hőigényével. A hőigény összefüggésben van a ház szerkezetével, illetve az elhelyezkedésével és fekvésével. Optimális esetben az épület hőigénye épületgépész tervező által kerül kiszámításra, mely csatolva van az épület építési terveihez, ellenben az egyéni tervezésű házaknál ez sok esetben elmarad.
Sokszor előforduló hiba a radiátor kiválasztásakor a hibásan megítélt teljesítmény, a helyiség méretére, illetve elhelyezkedésére való tekintet nélkül. Az épület hő szükségletének helytelen megítélése is sokszor hibának bizonyul, mivel a hő-szükséglet egy helyiségre tekintve akár egy épületen belül is változhat 40-től 200 W/m2 –ig. Az alaptényezők helyes megválasztása is fontos a hőveszteség meghatározásában az adott helyiségre, majd csak utána következik a radiátor nagysága:

  • Külső hőmérséklet.

A külső levegő hőmérsékletének meghatározása függ az épület elhelyezkedésétől. Támpontot Magyarország éghajlati övezet szerinti minimum hőmérsékleti térképe adhat, mely –16 °C (észak Magyarország) és –10 °C- között változik. Minél kisebb a külső levegő hőmérséklete, úgy a hőveszteségek annál nagyobbak lesznek.

  • Az épület elhelyezkedése és az uralkodó szélirány.

Nyílt területen álló épületeknél és szeles környéken, a hőigény nagyobb, mint az összes többi épületnél melyek beépített városi területen vagy fákkal körül ölelt területen helyezkedik.

  • Épület szerkezetének minősége - födém, falak és ajzat hőáteresztő együtthatója.

A jól hőszigetelt épületek, melyek alacsony hőáteresztő együtthatóval rendelkező szerkezetekből kerültek kialakításra, kifejezetten kevesebb hőt igényelnek a belső, kellemes hőmérséklet megtartására.

  • Ablak típusa és üvegezése.

Jó minőségű ablakok alacsony hőáteresztő tényezővel hozzájárulnak a hőenergián megtakarított költségek csökkentéséhez. Nagy üvegfelületek megnövelik a hőveszteséget.

  • Külső falak száma és égtájak szerinti elhelyezkedése.

Hő nyereség által lehetőség van kisebb teljesítményű radiátorok kiválasztására.

  • Beltéri hőmérséklet.

A helyiségek rendeltetés szerinti meghatározása (fürdő 24C, míg a garázs esetében elegendő a 16C)– minél nagyobb, annál nagyobbnak kell lennie a radiátornak is.

  • Hőfoklépcső.

A legtöbb esetben a fűtés teljesítményét a kazán előremenő, illetve a visszatérő hőmérséklete mellett, a helyiség hőmérséklete határozza meg. Ha a rendszer más hőfoklépcsővel üzemel, mint a teljesítmény táblázatban szereplő 75/65/20C, vagy 70/55/20C, használnunk kell a korrekciós együtthatót, mely segítségével ki tudjuk számolni a radiátor megfelelő fűtési teljesítményét.

Mint látható, a megfelelő nagyságú radiátor kiválasztása nem olyan egyszerű, mint ahogy egyes esetekben tűnik számunkra. Ennek megkönnyítésére a Rettig cég kidolgozott egy speciális programot, melynek a neve: Purmo SDG. E program. A program megkönnyíti a Purmo radiátorok kiválasztását családi házak esetében. A gyártó hivatalos oldaláról letölthető a fent említett felhasználóbarát program:
http://www.purmo.com/hu/letoltes/szamitogep-programok.htm . A telepítés után a bevitt értékek, paraméterek alapján a program segítségével kiválaszthatják a megfelelő radiátorokat.